23 September 2013

αισθήσεων συνέχεια...ξεκινώντας από νωρίς




H όραση και η σειρά των μομπίλ για νεογέννητα

Ένα νεογέννητο βλέπει μόλις  20- 30 εκατοστά, όσο χρειάζεται δηλαδή για να δει το πρόσωπο της μητέρας του ενώ θηλάζει...
Έκανα μια έρευνα στις σημειώσεις μου και στο διαδίκτυο και συγκέντρωσα μια λίστα με τα μομπιλ που προτείνουμε στην Μοντεσσόρι  και την ηλικιακή τους σειρά. Τα περισσότερα μπορείτε να τα φτιάξετε αν πιάνουν τα χέρια σας ή να σας βοηθήσει κάποιος που πιάνουν τα δικά του! Θα χαρώ να βοηθήσω!
ΠΡΌΣΟΧΗ: ανάλογα με την ηλικία κρεμάμε και στην αντίστοιχη απόσταση. Όταν το παιδί αρχίζει να έχει αλληλεπίδραση με ο μομπίλ στερεώνουμε καλά και σε απόσταση τόση που μπορεί ίσα να το κινήσει με το πόδι ή το χέρι. Μια καλή ιδέα που βόλεψε πολύ εμάς ήταν ένας γάντζος στο ταβάνι που στερεώθηκε μόνιμα με μία πετόνια και ένα κρίκο και από εκεί κρεμάγαμε ότι θέλαμε κάθε φορά (ή λάστιχο θα σας εξηγήσω σε επόμενα post). Σήμερα που ο Δημήτρης είναι 18 μηνών έχουμε στερεώσει μια σκηνή που χώνεται μέσα και απομονώνεται όποτε θέλει...

Αλλά ας δούμε τα μομπιλ αναλυτικά

1. MUNARI MOBILE ασπρόμαυρο για 0-4 εβδομάδων. κρεμιέται σε απόσταση περίπου 20-30 εκ.
οδηγίες για την κατασκευή του εδώ . Πέρα από το καθεαυτό μομπιλ μπορείτε να βάζετε ασπρόμαυρες κάρτες στο πλάι του λίκνου για να έχει κάτι ενδιαφέρον αν εστιάζει όταν είναι ξαπλωμένο με το πλάι.

Αυτές είναι οι αναλογίες του:



και μερικές φωτογραφίες από μωρά σε δράση...


Miles at 3 weeks looking in mirror (with Munari Montessori mobile)
(πηγή how we montessori)

2. OCTAHEDRON MOBILE από 5-6 εβδομάδων. Λέγεται έτσι λόγω του σχήματος του, αποτελείται από 3 οκτάεδρα από χαρτί για να αιωρούνται στα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο κίτρινο και μπλε). Το μόνο που τα διαφοροποιεί είναι το χρώμα των οκτάεδρων όλα τα άλλα (υλικο, μεγεθος και σχήμα είναι ίδια). Για να κάνουμε και λίγο μάθημα αυτό είναι η λεγόμενη απομόνωση της ιδιότητας, το παιδί εστιάζει σε μία ιδιότητα την φορά και έτσι την μαθαίνει ξεκάθαρα, εδώ αυτή η ιδιότητα είναι το χρώμα. Κάπως έτσι θα συνεχίζει να μαθαίνει και σε μια μοντεσσοριανή τάξη. Οδηγίες για την κατασκευή του εδώ.

Http-::www.flickr.com:photos:knorgy:5294914117:in:photostreamμε μεταλλιζέ χαρτόνι



3. GOBBI MOBILE από 8 εβδομάδων. Πρόκειται για μια εισαγωγή στις αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων. Φτιάχνεται απο 5 μπάλες στο μέγεθος του τένις περίπου και έχει τις αποχρώσεις του κόκκινου (από σκούρο έως ανοιχτό) και αντίστοιχα του κίτρινου και του μπλε. Στην ουσία είναι τρία μομπιλ από τα οποία μπορείτε να δώσετε ένα ή και τα τρία ανά μια εβδομάδα. Μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε αν αγοράσετε μπάλες από φενιζόλ και κλωστές κεντήματος στις 5 αποχρώσεις του χρώματος που θέλετε (είναι εύκολο αν πάτε σε μαγαζί με είδη κεντήματος έχουν καταλόγους). Έπειτα περνάτε με κρυσταλιζέ ατλακόλ όλη τη μπάλα και τυλίγετε την κλωστή μέχρι να την καλύψει όλη. Αφήνετε να στεγνώσει καλά σε αεριζόμενο χώρο και να φύγει εντελώς η μυρωδιά πριν το κρεμάσετε. Υπάρχουν πολλές ποιότητες κλωστών δείτε τι σας αρέσει, προσοχή να μην γυαλίζει πολύ γιατί θα το κουράζει. Μπορείτε επίσης να βρείτε έτοιμες μπάλες ή άλλα υλικά. κρατάμε κοινα όλα τα άλλα και αλλάζει μόνο η απόχρωση. κρεμάμε σε ένα ξυλάκι με λεπτή κλωστή ώστε να αιωρείται όμορφα.






Blue Gobbi - wow!
να και μια έξυπνη (τεμπέλικη παραλλαγή)


4.THE DANCERS MOBILE στις 10 εβδομάδες. Είναι το τελευταίο από τα μομπιλ που αφορούν μόνο την όραση. Οδηγίες για την κατασκευή του εδώ 

Miles with The Dancers - Montessori Mobileτο παιδί βλέπει και μέσα από τον καθρέφτη


Στο επόμενο θα σας δώσω και τα υπόλοιπα που αφορούν όραση αλλά και αφή, το παιδί δηλαδή αλληλεπιδρά χτυπωντας στην αρχή κατά λάθος...κι όταν τα δούμε όλα θα πουμε και για την γωνιά που τα κρεμάμε και πως οργανώνεται.
Μέχρι τότε μακρυά από φορτωμένα μομπιλ που ανάβουν γυρνούν και έχουν ένα σωρο χρώματα, ζωά και φρου φρου, το μόνο που θα έχετε μετά από λίγο είναι ένα πολύ κουρασμένο και ζαλισμένο μωρό και ένα ακόμα παιχνίδι για πέταμα. Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο ακριβά για να τα αγοράσετε, δοκιμάστε όμως να τα φτιάξετε, θα του αρέσουν ακόμα πιο πολύ γιατί θα κουβαλούν και την αγάπη σας! Μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες μπορείτε να κρεμάσετε και άλλα αυτοσχέδια μομπιλ. θα έχετε πάντα στο νου σας να είναι λιτά, με ωραία υλικά, να αιωρούνται αργά και να μην έχουν πολλές ιδιότητες μαζεμένες μαζί (χρωμα σχημα μεγεθος). 

Bird Mobile by Puka Puka  με πουλιά

Alice with butterfly mobile - Montessori!! με πεταλούδες και ότι βάλει ο νους σας.

Καλή έμπνευση για τους καινούργιους γονείς!!

*οι φώτο είναι από εμάς και το site how we montessori 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.